backpacken europa route tips

Backpacken Europa, route & tips

Europa is een prachtig continent en er zijn heel veel mooie landen en steden te vinden. Het is dan ook een heel mooi continent om doorheen te reizen. Backpacken door Europa is de manier om meerdere plekken en steden te ontdekken in korte tijd. Europa telt veel verschillende steden en nog veel meer culturen. Het is wel zo dat Europa een stuk duurder is om te backpacken dan bijvoorbeeld Zuid-Oost Azië of Zuid-Amerika. Het is mogelijk om goedkoop door Europa te backpacken, maar dan moet je wel met een aantal zaken rekening houden. Lees hier een aantal tips hoe je betaalbaar door Europa kunt reizen en een mooie route voor je reis.

Pak de bus om geld te besparen op vervoer

Het eerste waar je geld aan uit moet geven is transport. Door hier geld op te besparen, kun je makkelijker met een budget door Europa reizen. Dit is bij heel veel gevallen de grootste kostenpost. Het is dan belangrijk dat je hier slim mee om gaat. Kies bijvoorbeeld om met de bus door Europa te reizen. Dit is de allergoedkoopste optie en het is daarbij goed om prijzen te vergelijken. Er zijn meer maatschappijen bijgekomen die reizen door heel Europa aanbieden. Het is daarom een slimme zet meerdere maatschappijen met elkaar te vergelijken voor de scherpste prijs. Een voorbeeld van zo’n busbedrijf is Flixbus. Deze reist door heel Europa. Een reis met deze bus is goed betaalbaar en daarom een goede manier om door Europa te reizen.

Reis met de trein door Europa

Het is ook mogelijk om met de trein te reizen. Dit is wel wat minder goedkoop dan met de bus, maar nog steeds een prima betaalbare manier om door Europa te backpacken. Een trein is vaak comfortabeler dan de bus. Met een trein reis je vaak door mooie landschappen en heb je daardoor meer te zien onderweg. Je zou natuurlijk als je minder tijd hebt ook met het vliegtuig kunnen gaan als je verder weg moet reizen. Ook met een budget kun je met het vliegtuig reizen. Dit is dankzij de low cost aanbieders als Ryanair, Easyjet en Transavia. Zo kan het zomaar zijn dat je een vliegticket voor een paar tientjes kunt boeken.

Bespaar geld op je overnachtingen

Naast het reizen, is het overnachten tijdens je backpack reis door Europa natuurlijk ook een grote kostenpost. Er zijn veel manieren om goedkoop te overnachten tijdens je reis. Een voorbeeld hiervan is natuurlijk door te verblijven in hostels. Er zijn er heel veel te vinden in Europa en dan zijn er meerdere opties. Je kunt gaan voor een bed op zaal of voor een privé kamer. Voor een privé kamer betaal je logischerwijze meer. Je zult op zaal misschien niet heel veel privacy hebben, maar het scheelt je wel veel geld. Ook kun je voor een Airbnb kiezen. Een huiseigenaar biedt je dan een huis of kamer aan voor een scherpe prijs. Zo kun je makkelijk wat geld besparen op je overnachtingen.

Wees selectief in je bestemmingen

Een andere manier om betaalbaar door Europa te backpacken is door selectief te zijn in de steden en landen die je wilt bezoeken. Het kan in Europa nogal verschillen wat je kwijt bent in een land of stad. Er zijn een aantal bestemmingen die bekend staan als goedkopere plekken. Door te kiezen voor dit soort bestemmingen kun je makkelijk geld besparen. In Sofia heb je bijvoorbeeld aan 20 euro per dag genoeg en in Krakow red je je met een dagbudget van 21 euro. Vooral de Oostbloklanden zijn goedkopere bestemmingen. Wanneer je meer van dit soort bestemmingen kiest en kun je ook je favoriete duurdere bestemmingen toevoegen aan je route.

Bespaar geld op eten door zelf te koken

Het is ook slim om buiten het hoogseizoen te gaan backpacken door Europa. Daarnaast is het ook slim als je in een hostel verblijft dat je je eigen eten maakt. Je kunt makkelijk naar een supermarkt gaan om ingrediënten te halen. In de meeste hostels kun je gebruikmaken van de keuken en zo je eigen avondeten in elkaar draaien. Als je bezienswaardigheden wilt bezoeken in Europa, zijn er verschillende websites waar je kortingen kunt scoren. Door hier naar op zoek te gaan, kun je heel makkelijk geld besparen en zo heel veel mooie dingen in Europa bekijken. Er zijn ook gratis highlights en het is ook slim om deze op je to-see lijst te zetten.

Verken Europa per gedeelte

Wanneer het om een route door Europa gaat, is het slim om het per backpack reis eigenlijk bij 1 gedeelte van Europa te houden. Bezoek bijvoorbeeld meerdere Oostbloklanden in 1 reis, of kies voor Noord-Europa voor een reis. Heel Europa in 1 keer ontdekken, is een behoorlijke reis en zou je waarschijnlijk een half jaar minimaal voor uit moeten trekken. Wil je dus graag Europa ontdekken, doe dit dan in een paar keer. Zo heb je ook steeds wat om naar uit te kijken!