Gefeliciteerd, je bent zwanger! Het is altijd een bijzondere periode die je meemaakt, of het nou je eerste zwangerschap is of je vierde. Wil je heerlijk nog even op reis voordat de kleine zich meldt? Dat kan natuurlijk en is hartstikke goed voor je. Lekker ontspannen en genieten van de rust en de tijd samen, want voor je het weet heb je (weer) te maken met slapeloze nachten. Als je zwanger op vakantie gaat, moet je altijd nog wat meer opletten dan normaal. Om goed voorbereid op reis te gaan, volgen hier 5 belangrijke tips voor als je zwanger op vakantie gaat:

Wanneer op vakantie?

Dit is natuurlijk altijd de grote vraag. Wanneer kun je het beste op vakantie als je zwanger bent? Voor de meeste vrouwen is de beste periode om op vakantie te gaan tijdens hun zwangerschap als ze 16 tot 27 weken zwanger zijn. Dit heeft ermee te maken dat in die periode de meeste vrouwen minder tot geen last (meer) hebben van zwangerschapsmisselijkheid. Daarnaast is jouw buik nog niet zodanig gegroeid dat de kans op bekkeninstabiliteit klein(er) is en je buik ook nog niet zo zwaar. Uiteraard is dit natuurlijk volledig afhankelijk van hoe jij je voelt. Voel jij je je hele zwangerschap al kiplekker? Ga dan ook lekker op vakantie om bij te komen. Tijdens een zwangerschap gebeurt er vanalles in en met jouw lichaam waardoor sommige vrouwen het echt nodig hebben om even een stapje terug te doen. Durf hieraan toe te geven en weet dat dit hartstikke normaal is.

1. Regel een ‘fit to fly’-verklaring

Zoals je misschien kunt begrijpen, is het vanaf een bepaalde periode in de zwangerschap niet meer zo verstandig om te vliegen. Ben je 28 weken of langer zwanger? Dan dien je een zogenoemde ‘fit to fly’-verklaring van je verloskundige te hebben waarop staat hoeveel weken je zwanger bent en dat je in principe dus nog gewoon kunt vliegen. Zorg ervoor dat je zo’n verklaring bij je hebt, zodat je geen problemen kunt krijgen op het vliegveld. Vanaf de buitenkant kun je gewoon niet zien hoeveel weken iemand zwanger is, de grootte van de buik is per persoon verschillend. Deze verklaring heb je nodig om te bewijzen dat het in principe voor jou veilig is om te vliegen: je staat nog niet op het punt om te bevallen. Controleer altijd goed bij de luchtvaartmaatschappij tot wanneer je in je zwangerschap mag vliegen. Bij de meeste maatschappijen is het zo dat je vanaf je 36e week niet meer mag vliegen, maar dit kan verschillen.

Ben je nog geen 28 weken zwanger en ga je op reis? Zorg ervoor dat je altijd je zwangerschapskaart met medische gegevens bij je hebt voor de zekerheid. In principe geldt dit voor je hele zwangerschap.

2. Zorg voor een goede reisverzekering

Als je op reis gaat, is het altijd verstandig om een goede reisverzekering af te sluiten. Mocht er op reis iets met je gebeuren dan kom je nooit voor vervelende verrassingen te staan. Helemaal als je zwanger bent, is het belangrijk om hier goed op te letten. Kijk goed of jouw reisverzekering een eventuele bevalling in het buitenland dekt. Zo niet, ga op zoek naar een andere reisverzekering. Je gaat er niet vanuit dat je bevalt tijdens jouw reis, maar je weet het nooit zeker. Stel je voor dat je toch plotseling moet bevallen, wil je hiervoor verzekerd zijn en niet achteraf nog een som geld te hoeven betalen om het ziekenhuis te kunnen verlaten.

3. Controleer het dichtstbijzijnde ziekenhuis

Als je weet waar je tijdens je vakantie verblijft, is het altijd een slim idee om op te zoeken waar het dichtstbijzijnde ziekenhuis in die omgeving zich bevindt. Gebeurt er onverwachts iets tijdens jouw vakantie dan weet je waar je naartoe moet en hoe lang het rijden is om je te laten controleren.

4. Vaccinatie nodig?

Voordat je jouw reis plant, is het handig om op te zoeken of het nodig is om een vaccinatie te halen voor jouw bestemming. Er zijn namelijk vaccinaties die je als zwangere vrouw niet mag hebben. De vaccinaties tegen meningitis en gele koorts worden afgeraden bij zwangere vrouwen. Zorg er dus voor dat je deze vaccinaties niet nodig hebt in het land van bestemming. De inentingen tegen DTP (difterie, tetanus en polio), tyfus en hepatitis A mag je als zwangere vrouw wel krijgen.

5. Blijf uit de volle zon

Ga je naar een zonnige bestemming? Zorg dan voor voldoende schaduw en ga niet in de volle zon zitten. Tijdens je zwangerschap kun je namelijk een zwangerschapsmasker krijgen. Dit zijn bruine vlekken in je gezicht die pas na je zwangerschap weer kunnen verdwijnen. Dit heeft te maken met de hormonale veranderingen in je lichaam tijdens je zwangerschap.

Als laatste tip: ontspan, rust lekker uit en geniet!