rondreis cuba tips travely

Rondreis Cuba – Perfecte route & tips

Het land van sigaren, oldtimers, het communisme, Che Guevara, Fidel Castro en de kleurrijke dorpjes en stadjes. Cuba, wauw, dit land heeft zoveel te bieden. Een rondreis door Cuba is het meer dan waard, en waarom ook niet als je hier toch al bent?

Auto huren of per openbaar vervoer het land verkennen

Om het prachtland goed te kunnen ontdekken is het handig dat je over vervoer beschikt. het is mogelijk om een auto te huren, maar je kunt het land ook ontdekken met het openbaar vervoer. Kies je ervoor een auto te huren dan ben je iets flexibeler in je vertrektijden. Kies je ervoor met de bus te reizen (er zijn weinig mogelijkheden met de trein) dan is het noodzaak om van tevoren tickets te reserveren en de tijdschema’s goed in de gaten te houden. Sommige bussen gaan maar één of twee keer op een dag. Overigens zijn bustickets erg goedkoop.

Start de rondreis in Havana

In de hoofdstad van Cuba, Havana, ligt het internationaal vliegveld. Boek een ticket naar Havana en houd rekening met in ieder geval één overstap. Havana is een zeer levendige en kleurrijke stad en is op te delen in drie delen: Centro Havana, Havana Vieja en Vedado. In het moderne Vedado kom je hoge wolkenkrabbers en de belangrijkste gebouwen tegen. In dit gedeelte van de stad vind je het zakenleven. Havana Vieja is de oudste wijk in de stad en staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Het is een wijk waarin de tijd stil lijkt te hebben gestaan, goed per voet te ontdekken. Het centrum van Havana (Centro Havana) staat bekend om de verschillende bouwstijlen en de levendige sfeer die er hangt. Het is ook erg leuk om Havana per fiets te ontdekken.

Van Havana, naar Las Terrazas naar Viñales

Reis vanuit Havana richting Viñales en maak een tussenstop bij Las Terrazas. Dit natuurreservaat wordt beschermd door UNESCO en staat bekend om de verschillende aangelegde terrassen voor de pijnbomen. Ook vind je hier oude koffieplantages en barakken waar vroeger de slaven in verbleven. Als je deze bezienswaardigheden in Cuba bekeken heb, vertrek je naar jouw eindbestemming van de dag: Viñales. Deze regio staat bekend als regio waar de beste Cubaanse tabak vandaan komt. En wat is er nu typischer aan Cuba dan een sigaar? Bezoek één van de tabaksschuren, maak een flinke wandeling door de Valle de Viñales (Viñales vallei) en bezoek één van de vele grotten.

Viñales en Playa Larga

Verlaat Viñales en reis af naar Playa Larga. Kom tot rust in dit fantastische kustplaatsje en besluit hier zeker één nachtje te blijven. Je kunt er heerlijk duiken of snorkelen. Of besluit een uitstapje te maken naar het natuurgebied Zapata. Sta er niet raar van te kijken als je ‘s avonds zo’n honderden krabben over de straten ziet lopen: het is een doodnormale gebeurtenis. Ben je helemaal tot rust gekomen in Playa Larga? Besluit dan door te reizen naar Cienfuegos.

Cienfuegos, Trinidad en Sierra Maestra

De stad Cienfuegos staat ook genoteerd op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Je vindt er prachtige kleurrijke, koloniale gebouwen met Franse invloeden. Verken de prachtige binnenstad en trek minimaal twee dagen uit voor deze stad. Maak eventueel een uitstapje naar de waterval ‘El Nicho’. Op naar Trinidad! Deze stad staat bekend om haar geweldige sfeer. Geniet van de heerlijke stranden, maak een mooie hike tocht en breng zeker een bezoek aan de waterval ‘El cubano’. Breng ook zeker een aantal dagen in deze stad door voor je verder reist naar Sierra Maestra. De hoogste bergketen van Cuba vind je in Sierra Maestra. Dit gebied is bekend bij veel ecotoeristen. Maak een mooie wandel- of paardrijtocht en verblijf in het adembenemende natuurgebied.

cuba tips Trinidad

Santiago da Cuba, Baracoa

De voormalig hoofdstad van het land, Santiago da Cuba, brengt je weer heerlijk in de levendige sfeer. De stad is, vergeleken met Havana, een behoorlijk moderne stad. Plan je reis naar Santiago dat Cuba goed, want in de stad ontstaan soms broeierige temperaturen omdat het in een dal ligt. Bezoek de gezellige wijken en vergeet vooral de oude Bacardi fabriek niet! Terug naar de natuur in Baracoa! Vanwege haar ligging is dit plaatsje nog niet zo bekend onder toeristen. Hier vind je ongerepte natuur, huisjes van hout en de mooiste strandjes.

Camaguey en Santa Clara

De stad Camaguëy is één van de oudste steden van Cuba en omdat de binnenstad het grootste en best bewaarde centrum is van het land staat het op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De stad kent enorm veel oude kerken. De laatste stad van deze rondreis brengt je naar Santa Clara. Deze stad staat bekend als de hipste stad van het land. Dit heeft voornamelijk ook te maken met de geschiedenis van de stad: de link met de wereldberoemde Che Guevarra. Verken deze stad door een bezoek te brengen aan de verschillende musea, neem een kijkje in de parken en wandel door de kleurrijke straatjes van de stad. En van hieruit vertrek je weer naar de stad waar het allemaal begon: Havana.

Houd er rekening mee dat je op vrij weinig plekken in Cuba internet hebt, dus zorg ervoor dat je de grote lijnen van je rondreis al hebt uitgestippeld. En om jouw rondreis door Cuba helemaal in stijl te doen: verblijf bij casa individuales (huisjes van particulieren).