Beste vakantiedeals naar Cuba

Informatie over Cuba

Er zijn maar weinig vakanties die zo ongelofelijk veelzijdig zijn als een vakantie in Cuba. Niet alleen zal je tijdens je vakantie een heerlijke mix van cultuur en natuur kunnen ontdekken, daarnaast ontvouwt zich hier gewoon een spectaculair land waarin je als reiziger altijd kan rekenen op een warm onthaal. Daarnaast staat Cuba uiteraard ook bekend om haar prachtige 3500 kilometer lange kustlijn. Natuurliefhebbers moeten ook zeker eens het binnenland intrekken om er kennis te gaan maken met de gevarieerde natuur. Het mag hoe dan ook duidelijk zijn, een vakantie naar Cuba boeken zorgt er voor dat je kan rekenen op een bijzonder gevarieerde vakantie die je, je nog lang zal herinneren.

Ervaar een prachtige, tropische strandvakantie

Eén van de belangrijkste redenen waarom heel wat mensen er op een zeker ogenblik voor kiezen om een vakantie Cuba te boeken is terug te vinden in de indrukwekkende kustlijn die zich hier ontvouwt. Deze kustlijn heeft een lengte van zomaar even 3500 kilometer en biedt je als reiziger misschien wel enkele van de mooiste stranden waar je ooit kennis mee zal maken. Een absolute aanrader van een badplaats luistert naar de naam ‘Varadero’. Dit is niet alleen de bekendste, maar ook de grootste badplaats van Cuba. Ze is gelegen op het schiereiland Hicacos in het noordwesten van het eiland. Je kan hier niet alleen prachtige wandelingen maken, daarnaast is dit ook één van de beste locaties van Cuba om paard te rijden en / of te duiken. De combinatie van leuke souvenirmarktjes samen met gezellige bars zorgt er verder voor dat Varadero absoluut een bijzonder aangename plaats is om te verblijven.

Een bezoek aan Havana

Het merendeel van de mensen die Cuba bezoeken maken ook de bewuste keuze om even halt te houden in de hoofdstad Havana. Hier vindt je onder meer een kilometerslange boulevard terug die luistert naar de naam ‘Malecon’. Deze boulevard neemt je mee helemaal van Oud Havana naar Vedado. Oud Havana kenmerkt zich door de aanwezigheid van prachtige villa’s en gebouwen die allen over een historische achtergrond beschikken. In de wijk Vedado tref je niet alleen statige wolkenkrabbers aan, maar ook een groot aanbod met winkels. De mix tussen oud en nieuw zorgt er voor dat je een goede indruk krijgt van zowel het oude als het nieuwe Cuba. Wil je graag alles te weten komen over de geschiedenis van dit boeiende land? In dat geval ben je daarvoor aan het juiste adres in het Museo de la Revolucion.

Een bezoek aan de Viñales vallei, een absolute must

Cuba wordt sinds jaar en dag sterk geprezen als vakantiebestemming voor mensen die houden van mooie wandelingen. Ook meer avontuurlijke vakantiegangers die er van houden om aan bergbeklimmen te doen zien in Cuba één van de mooiste en beste bestemmingen ter wereld. Wanneer je tijdens je vakantie graag kennis wil maken met enkele van de mooiste gebieden van dit land is een bezoek brengen aan de zogenaamde Viñales vallei in ieder geval een absolute aanrader. Hier bevinden zich de zogenaamde ‘olifantsruggen’ die uitnodigen om te ontdekken. Er ontvouwt zich in deze regio dan ook een prachtige vallei van maar liefst 132 vierkante kilometer. Een bezoek brengen aan één van de vele tabaksplantages is hier een absolute must. Daarnaast doe je er echter ook goed aan om de grotten Cueva del Indio, Cueva de Santo Tomás en Cueva de Jose Miguel te gaan bezoeken. Ook deze mag je immers beslist niet over het hoofd zien!

Wat is de beste reistijd voor Cuba?

Cuba beschikt over een tropisch klimaat. Dit klimaat zorgt er voor dat de gemiddelde dagtemperatuur is gelegen tussen de 25 en 31 graden, uiteraard afhankelijk van het seizoen. We maken in Cuba een onderscheid tussen twee verschillende seizoenen. Het gaat hierbij enerzijds om het droge seizoen en anderzijds om het regenseizoen. Deze laatste loopt van mei tot en met oktober. Tijdens deze periode ervaar je de hoogste temperaturen in Cuba. Tijdens het regenseizoen moet je vaak rekening houden met stevige neerslag, al regent het zelden echt de hele dag. De luchtvochtigheid is in deze tijd op z’n hoogst wat de temperaturen nog net wat onaangenamer maakt. In het bijzonder aan het eind van de middag heb je grote kans op een aantal flinke, korte regenbuien.

De drukste maanden op Cuba zijn de maanden november tot en met april en juli tot en met augustus. In het bijzonder de periode rond Kerstmis is bijzonder druk in dit land. Ben je van plan om een rondreis te maken doorheen Cuba en wil je daarbij liever geen rekening moeten houden met hordes toeristen? In dat geval zijn de maanden buiten de net aangehaalde periodes wellicht de beste keuze. Zo kan je pas echt in alle rust en in de meest optimale omstandigheden het prachtige Cuba ontdekken!

Welke reisdocumenten heb je nodig voor Cuba?

Voor een vakantie naar Cuba is in het bezit zijn van een geldig paspoort vereist. Menig aantal touroperators verzoeken je bovendien om een paspoort voor te leggen welke nog minstens 6 maanden geldig is na vertrek uit Cuba. Bovendien dien je er rekening mee te houden dat Nederlandse en Belgische reizigers ook verplicht zijn om een visum aan te vragen. Althans, er is ook een alternatief. Heb je er voor gekozen om een reis via een touroperator te boeken? In dat geval is het namelijk zo dat ook de zogenaamde toeristenkaart of ‘Tarjeta del Turista’ kan volstaan. Deze kaart kan uitsluitend worden verkregen via een touroperator.

Boek je, je vakantie naar Cuba niet via een touroperator? In dat geval zal je dus aangewezen zijn op het toeristenvisum. Deze kan worden aangevraagd bij het Consulaat van Cuba in Rotterdam en heeft een kostprijs van 22 euro. Je dient er rekening mee te houden dat een visum slechts over een geldigheid beschikt voor een periode van 30 dagen. Na afloop van deze 30 dagen is het wel mogelijk om het visum voor eenzelfde periode nog eens te verlengen. Dit dient te gebeuren bij de lokale immigratiedienst of bij het hotel waarin je verblijft. Let op, wanneer je een schriftelijke aanvraag indient voor het verkrijgen van het toeristenvisum moet je rekening houden met een extra kostprijs van zo’n 32 euro.

Extra tips voor jouw vakantie Cuba

De informatie op deze pagina heeft duidelijk gemaakt dat er heel wat goede redenen zijn om een vakantie naar Cuba te boeken. Ben jij het daar mee eens en wil je ook graag gaan ontdekken wat voor moois dit fantastische land je allemaal te bieden heeft? Verdiep je dan zeker nog even in de extra tips die hieronder zijn terug te vinden!

  1. In principe is het Nederlands rijbewijs geldig in Cuba. Echter wordt er door heel wat verhuurbedrijven tegenwoordig toch een internationaal rijbewijs gevraagd. Het kan dan ook interessant zijn om deze voor de zekerheid toch maar mee te nemen.
  2. Op verzoek van de douane in Cuba moet je in staat zijn om een bewijs van ziektekostenverzekering voor te kunnen leggen. Een zorgpas zou in principe moeten volstaan. Eventueel kan het aan te raden zijn om een Engelstalig- of Spaanstalig kopie mee te nemen.

Kinderen dienen voor een vakantie in Cuba in het bezit te zijn van een eigen reisdocument. Vroeger volstond een bijschrijving in het paspoort van één van de ouders, maar tegenwoordig is dat niet langer het geval.