Wereldreis tips en kosten

Gids: Wereldreis maken – kosten & tips

Een wereldreis maken, het is iets wat menigeen om zijn of haar bucketlist heeft staan. Naast dat het natuurlijk fantastisch is, is het wel heel prijzig om te doen. Het is daarom slim om voordat je je reis gaat boeken en voor je vertrek een goede inschatting te maken van wat je ongeveer kwijt gaat zijn. Bij een wereldreis boeken komt veel kijken. Veel mensen vragen zich af wat een wereldreis precies kost. Dit hangt natuurlijk van een heel aantal zaken af. Zo is de duur van je wereldreis hierbij een grote factor, maar ook waar je precies op reis wilt, is van belang. Hier vind je een indicatie van wat een reis zou kunnen kosten en hoe je dit zo laag mogelijk kunt houden.

De duur van de reis heeft effect op de prijs

Als je kijkt naar de duur van een reis, kun je kiezen voor een wereldreis van 6 maanden, maar ook van een reis van een jaar. Het is maar net wat je zelf wilt. Ga je voor een wereldreis van een half jaar dan moet je minimaal rekenen op een budget tussen de €5.000 en €15.000 euro. Hoe hoog dit budget moet zijn, hangt van je eigen uitgavenpatroon en welke landen je bezoekt af. Voor een jaar zul je een budget bij elkaar moeten sparen van €10.000 tot €25.000. Ook hier hangt het weer af van wat je allemaal uitgeeft en welke landen je precies aandoet.

De kosten beginnen al voor vertrek

Dit zijn natuurlijk behoorlijke geldbedragen en je vraagt je misschien af hoe dit zo op kan lopen. Ten eerste zul je voor je vertrek al bepaalde kosten moeten maken. Denk hierbij aan je vaccinaties. Wanneer je meerdere landen aandoet, is de kans aanwezig dat je vaccinaties nodig bent. Dit kost je rond de €250. Mocht je vaker op reis gaan of zijn geweest dan ben je hier wat minder voor kwijt. Voor een aantal landen zul je ook een visum nodig hebben. Dit is niet helemaal in te schatten hoeveel je hiervoor kwijt gaat zijn. Het verschilt heel erg per land. Voor vliegtickets ben je in sommige gevallen ook best wat geld kwijt. Probeer altijd naar aanbiedingen te zoeken. Meestal ben je tussen de €400 en €3000 kwijt.

Vergeet niet een reisverzekering af te sluiten

Vergeet voor je vertrekt ook niet een reisverzekering af te sluiten. De kosten hiervan zitten tussen de €8 en €60 afhangend van hoe uitgebreid je deze wilt. Je zult voor je reis ook een aantal reisspullen aan moeten schaffen. Denk aan een backpack of koffer, een camera en producten voor je gezondheid zoals onder andere diarreeremmers en een EHBO-kit. Het is ook slim om een travelguide aan te schaffen. Hierin staan handige tips voor onderweg en kan je in veel gevallen helpen. Schaf bijvoorbeeld die van Lonely planet aan. Deze staat namelijk vol goede tips.

Uitgaven tijdens je reis

Er zijn natuurlijk ook nog kosten die er tijdens je reis bij op komen. Zodra je je reis begint, zullen de uitgaven beginnen. Denk hierbij aan overnachtingen, eten, drinken, bezienswaardigheden bekijken en het vervoer. Wat je hier precies voor uit zult moeten geven, is moeilijk vast te stellen. Dit kan namelijk nogal verschillen per land. Het is wel slim om voor accommodaties te kiezen die goedkoop zijn zoals hostels. Een voordeel van hostels is ook dat je vaak gebruik kunt maken van de keuken. Zo kun je ook weer geld besparen op eten door gewoon zelf te koken in plaats van uit eten te gaan.

Gebruik websites om je dagbudget te bepalen

Er zijn hele handige websites waar je mee kunt inschatten wat je per dag ongeveer kwijt gaat zijn. Budget your trip is hier een voorbeeld van. Heel veel verschillende backpackers hebben al gegeven toegevoegd. Door hier een land te kiezen en je reis stijl door te geven, komt er uit wat het dagbudget voor jou zou zijn. Zorg er dan voor dat je ongeveer 25% meer berekend zodat je onverwachte kosten ook al in je budget opgenomen hebt. Zorg daarnaast ook dat je geld opzij zet voor bezienswaardigheden. Zo heb je dit ook al ingecalculeerd en weet je precies wat je er aan kwijt zult zijn.

Denk aan de doorlopende kosten thuis

Denk er ook goed over na dat hoewel je weg bent, er thuis kosten nog wel gewoon doorlopen. Denk hierbij aan je zorgverzekering, je eventuele huur en bijvoorbeeld je autoverzekering. Dit zijn kosten je wel gewoon moet blijven betalen. Het is dus slim om deze ook in je budget op te nemen, zodat je precies weet wat alles je kost als je op reis bent. Het is geen slim idee om dit niet op te nemen in je budget, want je gaat dit geld wel uitgeven.