Wanneer je op vakantie wilt en even het gevoel wilt hebben terug in de tijd te gaan, dan is Cuba de ultieme vakantiebestemming voor jou. Op Cuba vind je een gevarieerd aanbod van stranden, uitgestrekte natuurgebieden en talloze wilde dieren. Het eiland ligt in het Caribische gebied en het water wat er omheen ligt, is de Golf van Mexico, De Caribische Zee en de Atlantische Oceaan. Je kunt dus naast genieten van een reisje terug in de tijd, ook heerlijk vertoeven op de stranden van Cuba. De uitgestrekte natuurgebieden op het eiland staan bomvol met mooie flora en fauna. Er groeien bomen waar heerlijke vruchten aangroeien. Met een beetje geluk kun je een lekker traditioneel gerecht van de lokale bevolking proeven gemaakt van eigen verbouwde producten.

1. Cayo Largo del Sur

1 van de dingen die je absoluut niet mag overslaan als je op reis naar Cuba gaat, is Cayo Largo del Sur. Dit is een van de mooiste hagelwitte stranden van Cuba en is een heerlijke plek om helemaal tot rust te komen. Je kunt er natuurlijk zwemmen, bruin bakken en ook nog eens duiken en snorkelen. De tropische vissen, zeeschildpadden en kleine haaien in dit gebied moet je in real life bewonderd hebben! Wanneer je je vakantie op Cuba helemaal bijzonder wilt maken, zou je tussen mei en september naar dit strand moeten gaan. In deze maanden is Cayo Largo del Sur namelijk een broedplaats voor duizenden schildpadden. Met een beetje geluk zie je talloze schildpadden op het strand lopen om eieren te leggen.

2. De prachtige ongerepte natuur van Cuba

Bezoek op Cuba ook vooral het natuurgebied Topes de Collantes. Dit is een heel mooi natuurgebied vol relatief ongerepte natuur. Het Escambray gebergte bevindt zich in dit natuurpark. Dit gebied is echt perfect om lange wandelingen en hikes te maken door de bergen en de bossen. Het is daarbij wel verstandig om een gids mee te nemen. Naast dat deze het gebied goed kennen, kunnen ze je onderweg ook vanalles vertellen en je naar de meest mooie grotten, valleien en watervallen leiden. In dit gebied zijn onder meer eucalyptus bomen en pijnbomen te zien. Verwonder je ook over de prachtige vlinder de Mariposa die hier rijkelijk aanwezig is. Zorg dat je je zwemkleding aandoet of meeneemt en neem een duik in 1 van de natuurlijke waterbronnen.

3. De hoofdstad van Cuba, Havana

De hoofdstad van Cuba, Havana, is natuurlijk ook een stad waar je geweest moet zijn. Het is een geweldige stad waar je als reiziger je echt in oude tijden waant. Vooral in het oude gedeelte van Havana is dit het geval en dit heet dan ook Old Havana. Aangezien dit een belangrijk stadsdeel is, staat deze op de UNESCO Werelderfgoedlijst. In dit gedeelte zul je nog echte oldtimers op straat zien en is het zelfs mogelijk om zelf zo’n oldtimer te huren. Mocht je dit doen, ga dan ook naar een van de restaurantjes of cafe’s en rook een echte Cubaanse sigaar onder het genot van echte Cubaanse rum. Probeer ook in contact te komen met de locals zodat ze je kunnen wijzen op de mooiste plekken van de stad.

4. Bezoek het koloniale Trinidad

Naast de hoofdstad van het land, is ook Trinidad een historische stad die je gezien moet hebben tijdens je reis. Dit is een koloniale stad waar je nog echt gebouwen en kerken uit die tijd kunt vinden. Alle straten daar zijn kasseiwegen en op verschillende plekken in de stad vind je nog plaza’s waar mensen samen komen om gezellig met elkaar te kunnen kletsen en zitten. Het centrum van deze stad staat net als het oude gedeelte van Havana ook op de Werelderfgoedlijst. Mocht je in deze stad willen overnachten, zou je het beste kunnen kiezen voor een bed & breakfast. Dit heet ook wel een casa particular en dan slaap je in het huis van een Cubaans gezin. Dit is de perfecte mogelijkheid om de stad echt te ontdekken.

5. Vallei van Viñales en Santiago

Als je van een sigaartje op zijn tijd houdt, dan is Cuba natuurlijk het land bij uitstek om dit te doen. Cuba staat natuurlijk gelijk aan Cubaanse sigaren en de tabak voor deze sigaren wordt op de plantages in het land verbouwd. De Vallei van Viñales is waar je deze tabaksplantages kunt vinden. Deze zijn omringt door bijzondere kalkstenen pijlers ook wel mogotes genoemd. Wil je graag een dansje wagen en 1 van de klassieke dansen van het land leren? Ga dan naar Santiago. Hier leer je binnen no time de rumba, son, conga en salsa en kun je de echte Cubanen in actie zien.